Shocking!

Geplaats op mei 09, 2016 om 10:12


Shocking!

De ene persoon heeft er meer last van dan de ander, maar vrijwel iedereen heeft wel eens een dag waarop de vonken er vanaf spatten. Statische elektriciteit...wat doe je eraan en hoe kom je er vanaf?

Meestal merk je als eerste aan je haar of aan je kleding dat je statisch geladen bent. Je haren tarten de zwaartekracht en kleding blijft op gênante plakken aan je lijf plakken. Geen van beiden een charmant gezicht. Vaak kun je er niet precies de vinger opleggen en is er ook niet één specifieke oorzaak. De luchtvochtigheid en het weer doen hun duit in het zakje, maar ook andere factoren spelen een rol. 
Het is mij tot op heden niet gelukt om die eerste twee drastisch te veranderen en waarschijnlijk is jouw invloed op dat gebied ook beperkt. Daarom een aantal tips waarmee je de andere oorzaken aan kunt pakken. 

  • Kijk bij de aankoop van nieuwe kleding naar de samenstelling. Synthetisch materiaal geeft een verhoogd risico op statische elektriciteit, maar soms is iets gewoon te leuk om te laten hangen... 

  • Draag schoenen met lederen zolen onder synthetische kleding.
  • Voorkom een droge huid, smeer jezelf in met een bodylotion.
  • Was kleding met wasverzachter, een scheutje azijn of een propje zilverfolie. (Je ruikt de azijn niet en het is een goed alternatief voor wasverzachter)
  • Mijdt de droger. Droog kleding aan de lucht. 
  • Maak een mengsel van ruim water met een druppel wasverzachter en vernevel dat over de kleding (bijvoorbeeld met een plantenspuit). Je kunt kleding en/of haren ook met haarlak inspuiten. Om vlekken te voorkomen spuit je van minimaal 35 cm afstand op kleding en liefst aan de binnenkant. 

  • Je kunt jezelf ontladen door met een metalen voorwerp (bijvoorbeeld een kledinghanger) langs het kledingstuk te gaan. 

  • Verstop een veiligheidsspeld in je kleding. Prik hem bijvoorbeeld in een naad of in je zak. Zo kan de spanning voortdurend ontladen.

 

Mocht het toch zo'n dag zijn.... 
Omdat iedere schok er een teveel is nog een paar tips;  

Voor het uitstappen ontlaad je door het ijzer van de auto (dak/deurstijl) aan te raken voor je voet de grond raakt. 

Raak de muur aan voor je de deurklink vastpakt, een fractie van een seconde is genoeg om te ontladen.  

Hetzelfde geldt als je iemand een hand gaat geven, alles dat je voor de aanraking nog snel even kunt aanraken (muur, tafel) is prima. (Tenzij het van metaal is natuurlijk)  

P.s. Tips over statische kleding in de vriezer mag je overslaan, als het al helpt is het van hele korte duur. 

 


Reageer op dit bericht: