Doe maar een maatje groter

Geplaats op mei 11, 2017 om 13:02


Doe maar een maatje groter

Te kleine panty; zakt af.
Te grote panty; idemdito.  
Je echte maat gekocht...en nóg zakt’ie af. 


Herkenbaar? Lees dit blog even.

Veel vrouwen hebben thuis een lade vol met net-niet-panty’s. Na het lezen van dit artikel weet je waar je op moet letten en kun je jouw pantylaatje opruimen - om het vervolgens te vullen met fijne, nieuwe net-wèl-panty’s. Met deze pantytips kun je dat leuke jurkje eindelijk weer eens uit de kast trekken en zonder hijswerk, elegant de dag door.

Misschien heb je niet meteen de panty van je dromen te pakken, maar met de tips die ik je geef ga je die zeker vinden.

Redding is nabij

Volg deze stappen om er snel achter te komen waar in jouw geval het pijnpunt zit en los jouw pantyprobleem voor eens en voor altijd op. Zelf ging ik van een afzakkende pantymaat 44-46 naar een comfortabel zittende maat 38-40 toen ik wist waar ik op moest letten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Stap 1: Koop de juiste maat panty
Jouw panty’s zakken af, de misschien is hier snelle winst te behalen. We beginnen met ‘bestaand materiaal’ om uit te vinden welke maat je zou moeten dragen. Als je een nieuwe panty gaat kopen; verderop in dit blog geef ik je maatadvies; lees dat eerste even.

Stap 2: Trek de panty aan
Als je deze stappen volgt zitten jouw panty’s beter, lekkerder en ze gaan langer mee.  

1 Zorg dat je gladde handen en nagels hebt. Of gebruik, zoals ik dat doe, handschoentjes als je een panty of kousen aantrekt.

2 Vouw de panty dubbel bij de knieën, en rek de lengte vervolgens uit door aan beide uiteinden te trekken. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de lengte van de panty. De elastiek in de panty wil terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Terwijl dit gebeurt heb jij ruim de tijd om jouw panty rustig aan te trekken.

3 Stroop een been van de panty helemaal op, zodat je jouw tenen direct goed in de panty kunt steken.

4 De héle panty rekt, dus ook het voetstuk. Begin vanaf de tenen al lichtjes te trekken en je zult zien dat de panty lang genoeg is. Laat de panty door jouw gestrekte vingers glijden terwijl je de panty zachtjes omhoog trekt. Zorg dat je geen haken van je vingers maakt. Hiermee zet je veel druk op één punt en vergroot je de kans op ladders.

Herhaal stap 3 en 4 voor het andere been. En doe tot slot het broekje aan. Houd ook nu je vingers weer zoveel mogelijk gestrekt. Let erop dat je jouw vingers ook gestrekt houd als je jouw panty omhoog doet na een toiletbezoek.

Stap 3: Analyseer het probleem
Kijk en voel hoe jouw panty zit.

 • De lengte van de pantybenen klopt precies met jouw beenlengte. 
  Een panty in de juiste maat rek je tijdens het aantrekken een beetje uit, de beenlengte van de panty komt overeen met de lengte van jouw benen.  
 • Als je de stof zonder de beenlengte echt op te rekken omhoog kunt krijgen is de panty aan de lange kant voor jou. Je kunt gerust een maatje kleiner proberen. 
 • Moet je ondanks het uitrekken voor en tijdens het aantrekken nog steeds aan de stof trekken om het kruis hoog genoeg te krijgen?Dan moet je minimaal een maat groter kopen. Je kunt ook kiezen voor een pantymerk dat ‘langere’ benen heeft.

Past de panty goed? Nice! 
Misschien ben je er - door de panty anders aan te trekken - zelfs achter gekomen dat die ‘te kleine’ panty toch perfect past. Misschien heb je gewoon de perfecte maat te pakken. Houd hem lekker aan en kijk wat er in de loop van de dag gebeurt.

Zie je direct al een probleem? Hieronder lees je wat de oorzaak kan zijn en wat je eraan kunt doen.  

Stap 4: De draagtest
Zit de panty na enkele uren nog goed? 
Ja: Top! Je hebt de perfecte maat aan.
Nope. Want:

 • Het broekje zakt na een poosje toch af: 
  Waarschijnlijk heb je een broekje nodig dat iets strakker zit. Probeer een kleinere maat. Of kies voor panty met een corrigerend /verstevigd broekje, deze zitten strakker om je lijf en zijn minder geneigd om af te zakken. 
 • Het broekje blijft aan de bovenkant goed zittem, maar het kruis hangt halverwege mijn bovenbenen.
  De beenlengte van de panty is te lang. Probeer een maat kleiner. Dit kan ook met kwaliteit van de panty te maken hebben.
 • Op zich zit alles wel oké, maar de panty rimpelt op enkels of knieen. 
  De panty is aan de ruime kant. Maar ook hier kan de kwaliteit een rol spelen. Probeer eens een ander merk. Iets duurdere panty’s zijn over het algemeen wat vormvaster. Let bij een volgende aankoop op het elastan gehalte, hoe hoger dit is hoe meer rek er in de panty zit. (Vanaf 6% zit je goed. Let wel op: hoe hoger dit percentage hoe meer glans een panty heeft)

Verklein de kans op lubberen
Een panty van een beetje kwaliteit heeft niet alleen een mooiere weving (dat zie je). De gebruikte materialen zijn beter. Hij is vormvast, sluit mooier aan en blijft mooi aansluiten tot jij hem weer uit trekt. Ook na een paar uur zit zo’n panty nog lekker en op zijn plek. Geen hijswerkzaamheden nodig. Hoe minder ‘contactmomenten’ hoe hoger het comfort en hoe kleiner de kans op schade.

(Meer weten: lees dit blog ook even)

Laat je adviseren over de juiste maat
Loop de pantyschappen in de supermarkt, Primark, Hema, Action etc. voorbij en ga on- of offline naar een beenmode speciaalzaak. Iemand die dagelijks bezig is met beenmode kent zijn/haar merken en producten en zal je meer zinnige informatie geven dan de vulploegmedewerker van een warenhuis.

Ieder merk zijn eigen maat.
Op de achterkant van de verpakking staat vrijwel altijd een maattabel. Normale panty’s rekken in de lengte en in de breedte, daarom zie je in  maattabellen altijd een relatie tussen lengte en gewicht. Deze maattabellen gaan uit van ‘normale’ lichaamsverhoudingen.

Maar ík heb lange benen...
‘Lange benen’ is natuurlijk een relatief begrip. Als ik mensen op afstand adviseer over hun pantymaat vraag ze naar hun spijkerbroekmaat. Deze maat zegt namelijk meer over de lengte van de benen dan lengte en gewicht.

Een spijkerbroekmaat is opgebouwd uit twee waarden. Bijvoorbeeld 30/32. Het eerste getal (30) geeft de bovenmaat aan. Het tweede getal (32) geeft de beenlengte aan.

Tot en met lengtemaat 32 val je binnen de maattabellen die achterop de pantyverpakking staat.
Als je lengtemaat 34 of hoger nodig hebt kun je jouw panty beter één maat groter nemen dan de maattabel aangeeft.

Als je de hoop volledig op hebt gegeven kun je ook eens overwegen om stay-up kousen te gaan dragen. Een prachtig alternatief zonder afzakkend broekje.

Mijn bovenbenen zijn wat dikker
‘Dikke benen’...nog zo’n relatief begrip. De maattabellen van panty’s houden rekening met totale lichaamslengte en gewicht. Ze gaan uit van de ‘gangbare’ lichaamsbouw bij een bepaalde lengte/gewicht. (Een panty voor vrouwen tot 85 kilo heeft wat meer ruimte op de benen dan een panty voor dames tot 65 kilo) Als je bovenbenen of billen wat steviger zijn geldt hetzelfde als bij de lange benen. Neem één maat groter dan de maattabel aangeeft. 

Toch nog twijfels?
Er zijn panty’s die anders geweven zijn. Zij rekken niet alleen in de lengte en in de breedte, maar ook diagonaal. Dit soort panty’s gaan onder de noemer 3D-panty’s. Een aanrader als je niet wilt voelen dat je een panty draagt. Als je voor 3D gaat moet je wel echt je eigen maat kiezen. 
Er zijn panty's met een ingeweven (corrigerend) broekje, deze blijven beter op hun plek. Als je het fijn vind om een panty te dragen die goed blijft zitten en tevens steun biedt aan jouw benen, dan is dit deze panty een aanrader.

Last, but zeker not least
Zelfs al volg je geen van bovenstaande tips op, doe jezelf een lol en trek je panty goed aan. Hij zal op zijn minst lekkerder zitten. Ik weet vrijwel zeker dat je hem langer heel houdt en dat je de reden van jouw afzakker gaat ontdekken.  


Reageer op dit bericht: