Geplaats op oktober 14, 2016 om 08:49
Als je een ladder in je panty trekt baal je natuurlijk. Maar gooi hem niet te snel in de afvalbak...
Hoewel in Nederland jaarlijks al ongeveer 70 miljoen kilo aan textiel wordt ingezameld, belandt volgens de Vereniging Herwinning Textiel nog ongeveer 50% van de afgedankte kleding bij het restafval. Dat is best veel. Zeker als je weet dat veel van die materialen relatief gemakkelijk kunnen worden hergebruikt.
Regain – een bedrijf dat zich bezighoudt met inzameling van gebruikt textiel - stelt dat hergebruikte kleding per kilo een besparing op het milieu oplevert van 6.000 liter water, 3 kg CO2 en 0,5 kg chemicaliën. Indrukwekkende cijfers als je het mij vraagt...
Check. In de kledingbak. En dan?
Ingeleverd textiel wordt eerst gesorteerd. Allereerst wordt een onderscheid gemaakt tussen textiel voor hergebruik en textiel voor recycling. (Het verschil tussen hergebruik en recycling is dat bij hergebruik het product in onveranderde toestand opnieuw wordt gebruikt. Bij recycling wordt alleen het materiaal waarvan het product is gemaakt opnieuw gebruikt.)
Al het ingezamelde textiel wordt beoordeeld door de dames en heren van een sorteerbedrijf. Zij kunnen vliegensvlug een onderscheid maken tussen de volgende soorten:
1. nog draagbare kleding, schoenen en huishoudtextiel;
2. kledingstukken die geschikt zijn om poetslappen van te maken. Deze poetsdoeken worden volop gebruikt door ambachtelijke-, industriële- en nutsbedrijven;
3. al het andere materiaal dat geschikt gemaakt kan worden voor hergebruik.
Gerecyclede kousen zitten heerlijk!
Panty’s en kousen zijn te dun om als poetsdoek te kunnen dienen. Maar de vezels zijn wel geschikt voor hergebruik. Als jij ze in de kledingbak gooit worden zij dus gerecycled. Ze worden vermalen tot grondstof voor nieuwe textielmaterialen. Je kunt denken aan garens voor vloerbedekking, dekens, vilt, maar ook aan lekker zacht vulmateriaal voor meubilair en matrassen. En zo zitten ze toch nog lekker :)
Al met al wordt geschat dat ongeveer 55% van het ingezamelde textiel geschikt is voor hergebruik, 37% geschikt is recycling (dat is inclusief de poetslappen) en dat slechts 5-8% afval is. De eindbestemming voor dit residu is de verbrandingsoven.
Waar lever ik afgedankt textiel in?
Kledingcontainers vind je vaak bij scholen, supermarkten en afvalinzamelpunten.
De meeste gemeentes hebben een overzicht met de exacte locaties van kledingbakken op hun website staan. Naast lokale en kleinschalige initiatieven zijn er ook partijen die een landelijke dekking hebben. Denk daarbij aan het Leger des Heils of Sympany.